Fakta och arbetsblad om afrikansk vildhund

Även känd som den målade vargen eller uddjakt hund , den Afrikansk vildhund (Lycaon pictus) är den största inhemska hund som lever i Afrika söder om Sahara och den enda bevarade medlemmen av släktet Lycaon. Den afrikanska vildhunden är mycket sällskaplig köttätare och är för närvarande listad som en utrotningshotad art av IUCN.

Se faktafilen nedan för mer information om den afrikanska vildhunden eller alternativt kan du ladda ner vårt 22-sidiga kalkylbladspaket för afrikanska vilda hundar att använda i klassrummet eller hemmiljön.

Nyckelfakta och information

TAXONOMI OCH EVOLUTIONSHISTORIA

  • Den tidigaste registrerade hänvisningen till den afrikanska vildhunden kom från den grekisk-romerske poeten Oppian, som skrev thoa, en Varg och leopard hybrid. Solinus’ Collea rerum memorabilium från 300-talet e.Kr. nämner ett mångfärgat vargliknande djur med manrötter i Etiopien .
  • År 1820 beskrev Coenraad Temminck först den afrikanska vildhunden efter att ha vetenskapligt undersökt ett prov som tagits från Moçambiques kust, döpt den till Hyaena picta och kategoriserat den som en art av hyena .
  • Släktet Lycaon är det grekiska uttrycket lykaios, som betyder 'vargliknande'. Det specifika epitetet pictus är ett latinskt ord för 'målad'.
  • Den amerikanske paleontologen George G. Simpson kategoriserade den afrikanska vildhunden, Dhole, och Bush-hunden tillsammans i underfamiljen Simocyoninae på grund av deras liknande skarpa karnassials.
  • Den engelska zooarkeologen Juliet Clutton-Brock argumenterade mot Simpsons påstående och hävdade att det finns för få likheter mellan dessa tre arter.
  • Den afrikanska vildhunden har de mest specialiserade anpassningarna av alla hunddjur för sin pälsfärg, diet och förmåga att springa, speciellt när den jagar efter sitt byte.
  • Den har ett smidigt skelett, och förlusten av sin första siffra på framfötterna ger den en fördel att öka stegen och hastigheten. Denna utveckling låter den afrikanska vildhunden jaga byten över öppna slätter långa sträckor.
  • Dess tänder är naturligt karnassialformade, vilket betyder att de övre och nedre tänderna bröt ut på ett sätt så att de kan låta förstorade och självslipande kanter passera förbi varandra i ett klippbeteende. Den har också de största premolarerna i förhållande till kroppsstorleken bland bevarade köttätare förutom den prickiga hyenan. På de nedre karnassialerna har molarerna förvandlats till ett skärblad för köttskivning, med frånvaron av post-karnassiella molarer. Denna utveckling finns också i två andra hyperkarnovirer - dhole och bush dog.
  • Det äldsta afrikanska vildhundsfossilet kan spåras tillbaka till 200 000 år sedan och upptäcktes i HaYonim-grottan i Israel . Dess utveckling är dåligt studerad på grund av bristen på fossilfynd.

FYSISK BESKRIVNING

  • Den afrikanska vildhunden är den mest kompakta och stabilt byggda bland de afrikanska hundarna. Den är 24 till 30 tum i axellängd, med 28 till 44 tum huvud-och-kroppslängd och 11 till 16 tum svanslängd.
  • Till skillnad från andra medlemmar av släktet Canis är den afrikanska vildhunden relativt mager och lång, med överdimensionerade öron och saknade daggklor.
  • Vuxna väger i genomsnitt 40 till 79 pund. Hundar från Östafrika väger ungefär 44 till 55 pund medan de i södra Afrika väger 54 till 72 pund. Man kan också dra slutsatsen att honor naturligt är tre till sju procent mindre än män.
  • De två mittersta tåskydden är vanligtvis sammansmälta.
  • Dess tänder skiljer sig också från andra arter under släktet på grund av degenerationen av den sista nedre molaren, tunnheten på huggtänderna och proportionellt stora premolarer. Hälen på den nedre karnassialen är krönt med en bladliknande kusp, vilket förbättrar tändernas klippkapacitet. Denna egenskap, som kallas 'trenchant heel', kan också hittas i två andra hunddjur: den asiatiska dhole och den sydamerikanska bush dog.
  • Dess päls skiljer sig väsentligt från andra hunddjur, med en komplett uppsättning av stilla borsthår utan underpäls. Den tappar pälsen när den blir äldre; vissa är helt nakna. Färgvariationen är intensiv och kan fungera som visuell identifiering, eftersom en afrikansk vildhund kan upptäcka en annan hund på avstånd av 50 till 100 meter.
  • Lite variation finns i ansiktet, med nospartiet svart, långsamt bleknar till brunt på kinderna och pannan.
  • En svart linje når upp i pannan, lutande till svartbrun på baksidan av öronen. Vissa arter har ett brunt droppformat märke under ögonen. Baksidan av huvudet och nacken kan vara gul eller brun, och en vit fläck kan ibland ses bakom frambenen, med vissa arter som har helt vita framben, bröst och strupar. Svansen är naturligt vit i slutet, svart i mitten och brun vid basen. Variationer kan förekomma eftersom vissa kan sakna den vita spetsen helt, eller kan ha svarta färger under den vita spetsen. Pälsmönster kan vara asymmetriska, där den vänstra delen av kroppen har olika markeringar och färger från den högra.

UNDERARTER

  • Kap vildhund (L. p. pictus). De bebor Godahoppsudden och beskrivs av deras stora mängd orangegul päls som överlappar det svarta, det svagt gula håret på baksidan av öronen och den gula undersidan och flera vitaktiga hårstrån på halsmanen. Cape vildhundar i Moçambique är kända för sin nästan lika stora utveckling av gult och svart på de övre och nedre delarna av kroppen.
  • Östafrikansk vildhund (L. p. lupinus). Dessa underarter är mindre än underarterna Cape, identifierade av sin mycket mörka päls med lite gult hår.
  • Somalisk vildhund (L. p. somalicus). Dessa är mindre än de östafrikanska vildhundarna, med kortare och strävare hår och svagare tand. Deras pälsfärger liknar nästan Cape-vildhundarna, med de gula delarna som bleka.
  • Tchadisk vildhund (L. p. sharicus). Även kallad Shariflodens jakthund, Saharas vildhund och den centralafrikanska vildhunden, dessa underarter är möjligen utdöda i norra Kongo-Kinshasa . De finns fortfarande i vissa områden i Centralafrika, men anses nu vara kritiskt hotade och är nära att utrotas.
  • Västafrikansk vildhund (L. p. manguensis). De är underarter av den afrikanska vildhunden som finns i Västafrika och är nu listade som kritiskt hotade arter av IUCN.

BETEENDE

  • Det är ett mycket sällskapligt djur, starkare än sympatriska lejon och prickiga hyenor. Att leva ensam och jaga är därför extremt ovanligt hos denna art.
  • Den afrikanska vildhunden stannar i permanent flock med två till 27 vuxna och valpar. Större flockar har dock setts och tillfälliga ansamlingar av hundratals afrikanska vildhundar kan ha samlats på grund av den säsongsbetonade migrationen av springbockbesättningar i södra Afrika.
  • Könen har separata dominanshierarkier. Honor leds vanligtvis av den äldsta honan. Hanar kan också ledas av den äldsta hanen, men denna kan ersättas av yngre hanar; sålunda har vissa flockar äldre tidigare manliga flockledare. Det dominerande paret monopoliserar vanligtvis aveln.
  • Hanar stannar i förlossningsflocken medan honorna skingras, går med i andra flockar och gör sig av med några av de inhemska honorna som är kopplade till andra flockmedlemmar för att förhindra inavel och låta dessa vräkta vilda hundar hitta nya flockar av sin egen och ras. Hanar skingras då och då, och när detta händer, knuffas de undantagslöst bort av andra flockar som redan har hanar.
  • Afrikanska vildhundar i Östafrika har ingen fast häckningssäsong, medan de i södra Afrika vanligtvis häckar mellan april och juli.
  • Under parningssäsongen är honan nära eskorterad av en enda hane. Dräktighetsperioden slutar efter 69 till 73 dagar, med intervallet mellan varje graviditet på 12 till 14 månader.
  • Den afrikanska vildhunden producerar en kull med sex till 16 ungar. Man kan dra slutsatsen att en enda hona kan föda ett antal ungar som räcker för att bilda en ny flock varje år.
  • Efter förlossningen vaktar mamman sina valpar tills de är gamla nog att äta fast föda vid tre till fyra veckor. Efter sju veckor börjar dessa ungar få ett vuxet utseende, med märkbar förlängning i ben, nosparti och öron. När de når åtta till tio veckor lämnar flocken hålan och ungarna följer de vuxna under jakt.
  • De yngsta medlemmarna i flocken får äta det döda bytet först, en fördel som upphör när dessa valpar fyller ett år.

HABITAT OCH DIET

  • Den afrikanska vildhunden lever vanligtvis i savanner och torra områden och undviker vanligtvis skogsområden. Den föredrar att bebo dessa områden på grund av sina jaktvanor som behöver öppna ytor som inte hindrar sikten eller stör jakten.
  • I östra södra Afrika är detta djurs favoritbyte Thomsons gasell, medan den i centrala och södra Afrika jagar impala, vassbock, kob, lechwe och springbock.
  • Dess kost kan också bestå av vårtsvin, oribi, duiker, vattenbock, Grants gasell, struts, kalvar av afrikansk buffel och mindre byten som dik-dik, harar, vårharar, insekter och käppråttor.
  • Lejon är den afrikanska vildhundens ultimata rovdjur. Fläckiga hyenor är ökända kleptoparasiter och följer grupper av afrikanska vildhundar för att ta död på dem. De kontrollerar områden där afrikanska vilda hundar har vilat och livnär sig på eventuella matrester de hittar.

HOT OCH BEVARINGSSTATUS

  • Den afrikanska vildhunden upplever hot till följd av fragmentering av livsmiljöer, konflikter mellan människor och vilda djur, utbrott av infektionssjukdomar och skyhöga dödlighet.
  • Den har listats som en utrotningshotad art av IUCN sedan 1990, med en grov uppskattning av befolkningen på cirka 6 600 vuxna.

Arbetsblad för afrikansk vildhund

Detta är ett fantastiskt paket som innehåller allt du behöver veta om den afrikanska vildhunden på 22 djupgående sidor. Dessa är färdiga Marshall Plan-arbetsblad som är perfekta för att lära elever om den afrikanska vildhunden (Lycaon pictus) som är den största inhemska hund som lever i Afrika söder om Sahara och den enda bevarade medlemmen av släktet Lycaon. Den afrikanska vildhunden är mycket sällskaplig köttätare och är för närvarande listad som en utrotningshotad art av IUCN.



du behöver mörkret för att visa ljuset

Komplett lista över inkluderade arbetsblad

  • Fakta om afrikansk vildhund
  • Afrikas vilda hundar
  • Beskriver den målade vargen
  • Saker du behöver veta
  • Wild Dog Wiki
  • Rita min livsmiljö
  • Född att vara vild
  • Vildhundsunderart
  • Två vilda hundar
  • Resumé av vildhund
  • Bevarandestatus

Länka/citera denna sida

Om du refererar till något av innehållet på den här sidan på din egen webbplats, använd koden nedan för att citera den här sidan som den ursprungliga källan.

Fakta och arbetsblad om afrikansk vildhund: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 13 september 2020

Länk kommer att visas som Fakta och arbetsblad om afrikansk vildhund: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 13 september 2020

plocka upp linjer för heta tjejer

Använd med valfri läroplan

Dessa arbetsblad har utformats speciellt för användning med alla internationella läroplaner. Du kan använda dessa kalkylblad i befintligt skick eller redigera dem med Google Presentationer för att göra dem mer specifika för dina egna elevnivåer och läroplansstandarder.