Fakta och arbetsblad om afrikanska elefanter

De afrikansk elefant är det största landdjuret på jorden. Deras hjordar vandrar genom 37 länder i Afrika. Deras art dök upp för cirka 1,5 miljoner år sedan.

Se faktafilen nedan för mer information om den afrikanska elefanten eller alternativt kan du ladda ner vårt 28-sidiga kalkylbladspaket för afrikanska elefanter att använda i klassrummet eller hemmiljön.

Nyckelfakta och information

Ursprung

  • Ordet 'elefant' har både grekiskt och latinskt ursprung. Detta gäller specifikt för elefantens vetenskapliga släktnamn 'Elephas'. I grekisk lingvistik representerar elephos en hjort eller hjort.
  • Rötterna till ordet elefant på latin är uppdelade i två ord: 'ele', som betyder båge, och 'fant', som betyder enorm.
  • Släktnamnet, Loxodonta, för den afrikanska elefanten betyder pastillformade tänder och beskriver tändernas tuggyta.

Klassificering/Taxonomi

  • Tasonomien för afrikanska elefanter, enligt det integrerade taxonomiska informationssystemet (ITIS), är:
    • Kungariket: Animalia
    • Underrike: Bilateria
    • Infrakingdom: Deuterostomi
    • Filum: Chordata
    • Subfylum: Vertebrata
    • Infrafylum: Gnathostomata
    • Superklass: Tetrapoda
    • Klass: Mammalia
    • Underklass: Theria
    • Infraklass: Eutheria
    • Beställning: Proboscidea
    • Familj: Elephantidae
    • Släkten och arter: Loxodonta africana (afrikansk savannelefant) och Loxodonta cyclotis (afrikansk skogselefant)

Fysiska egenskaper

  • Afrikanska elefanter kan växa 8,2 till 13 fot (2,5 till 4 meter) från axel till tå och väga 5 000 till 14 000 lbs (2 268 till 6 350 kg), enligt National Geographic.
  • Den afrikanska elefanten kan identifieras på sina öron som liknar formen på den afrikanska kontinenten.
  • Värme strålar ut från elefantens massiva öron, som har många vener, som fungerar som en kylmekanism.
  • En elefants hud kan vara så tjock som 1 tum, men den är känslig för solen. För att skydda den täcker elefanter sig med lera eller damm.
  • En afrikansk elefants snabel är faktiskt en lång näsa som används för att lukta, andas, trumpeta, dricka och även för att ta tag i saker - särskilt en potentiell måltid.

Fortplantning

  • Afrikanska elefanthonor börjar fortplanta sig vid cirka 10 till 12 års ålder.
  • De är mindre benägna att föröka sig i tider av torka än när det finns gott om vatten. De parar sig inte heller vid en viss tid på året.
  • De fertila honorna föder vanligtvis vart 3 – 6:e år. Elefanter har en längre graviditet än något annat däggdjur – nästan 22 månader!
  • Vid födseln väger elefantungar redan cirka 200 pund och är cirka 3 fot långa.

Två underarter av afrikanska elefanter

  • Savanna (eller buske) elefant
    • Savannaelefanter är större än skogselefanter, och deras betar böjer sig utåt jämfört med skogselefanter, som har rakare betar som pekar nedåt. Det finns också skillnader i storlek och form på skallen och skelettet mellan de två underarterna.
  • Skogselefanter
    • Skogselefanter, även kallade Loxodonta cyclotis, är en distinkt underart av afrikanska elefanter. De är unikt anpassade till skogsmiljön i Kongobäckenet, som att de är mindre till växten och mörkare i färgen. De tenderar också att ha små, rundade öron. Det uppskattas att förmodligen en fjärdedel till en tredjedel av den totala afrikanska elefantpopulationen består av skogselefanter. De är på kraftig tillbakagång på grund av tjuvjakt för elfenbenshandeln och avskogning.

Diet

  • Afrikanska elefanter är tunga och kraftfulla och behöver hundratals kilo växtlighet dagligen för att behålla sin enorma storlek.
  • En vuxen elefant kan konsumera upp till 50 liter vatten och 220 lbs (100 kg) mat varje dag.
  • Deras huvudsakliga föda är frukt men de äter också gräs, små växter, buskar, kvistar och rötter.

Livsmiljö

  • Den majestätiska afrikanska elefanten ockuperar många områden i Afrika. De lever i stora grupper som kallas flockar.
  • De föredrar att bosätta sig i områden där det finns rikligt med vatten.
  • De afrikanska savannelefanterna strövar omkring på grässlätter och skogsmarker i Botswana, Tanzania, Zimbabwe, Sydafrika och Moçambique, medan afrikanska skogselefanter lever i de tropiska regnskogarna i centrala och västra Afrika.

Hot mot afrikanska elefanters liv

  • De afrikanska elefanternas räckvidd har minskat avsevärt under de senaste decennierna från tre miljoner kvadratkilometer 1979 till drygt en miljon kvadratkilometer 2007, detta på grund av växande mänskliga populationer som omvandlar mark för jordbruk, bosättningar och utveckling.
  • Kommersiell avverkning, plantager för biobränslen och utvinningsindustrier som skogsavverkning och gruvdrift förstör inte bara livsmiljöer utan öppnar också tillgången till avlägsna elefantpopulationer för tjuvjägare.
  • 1980-1990 mer än halverades populationen av afrikanska elefanter, från 1,3 miljoner till cirka 600 000.
  • 1973-1989 minskade den afrikanska elefantpopulationen i Kenya med 85 %.
  • I Tchad minskade befolkningen från 400 000 1970 till cirka 10 000 2006.
  • I Tanzanias Selous Game Reserve, en gång det största av något reservat i världen, sjönk befolkningen från 109 000 1976 till 13 000 2013.
  • Tanzanias regering uppskattade att mer än 85 000 elefanter gick förlorade i tjuvjakt mellan 2009 och 2014, vilket motsvarar en förlust på 60 %.
  • Den illegala efterfrågan på elfenben är den största drivkraften bakom tjuvjakt på elefanter.

Bekämpning av illegal handel med vilda djur

  • 1989 förbjöd CITES (konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter) internationell handel med elfenben för att bekämpa den massiva illegala handeln. Efter att förbudet trädde i kraft 1990, eliminerades stora elfenbensmarknader.
  • Konflikter mellan elefanter och en växande mänsklig befolkning är en stor fråga i elefantbevarandet.
  • Naturreservat har svårt att ta emot tjurelefanter, som gillar att vandra stora avstånd och lätt bryta sig igenom stängsel.
  • För att minska det illegala dödandet av elefanter genom förbättrat skydd och hantering, utrustar och utbildar WWF lagupprätthållande team så att de kan genomföra regelbundna och effektiva patruller mot tjuvjakt.
  • I länder som Sydafrika, där elefantbestånden växer, kan för många elefanter också utgöra ett hot mot miljön eftersom de har destruktiva matvanor.

Roliga fakta

  • Den afrikanska elefanten sover vanligtvis stående. De sover i genomsnitt två timmar varje dag, vanligtvis uppdelat i flera episoder.
  • Elefanter gör kraftfulla lågfrekventa mullrar för att kommunicera över långa avstånd.
  • Elefanter är beroende av sin moders mjölk under de första två åren av livet.
  • Strukturer i elefanthjärnan är slående lika dem hos människor.
  • Efter ett dödsfall visar elefanternas familjemedlemmar tecken på sorg.
  • Istället för att tappa mjölktänder en i taget som vi människor, rör sig elefanttänder från baksidan av munnen, som ett löpande band, för att trycka ut och ersätta framtänderna.

Arbetsblad för afrikanska elefanter

Detta är ett fantastiskt paket som innehåller allt du behöver veta om afrikanska elefanter på 28 djupgående sidor. Dessa är färdiga arbetsblad för afrikanska elefanter som är perfekta för att lära eleverna om den afrikanska elefanten som är det största landdjuret på jorden. Deras hjordar vandrar genom 37 länder i Afrika. Deras art dök upp för cirka 1,5 miljoner år sedan.



Komplett lista över inkluderade arbetsblad

  • Fakta om afrikanska elefanter
  • Profilering
  • Låt oss bli fysiska
  • Hitta skillnaden
  • Game of Truth
  • Nej till tjuvjakt
  • Korsord
  • Affischtillverkning
  • Wild Search
  • Rovdjur
  • Fyll i hålet

Länka/citera denna sida

Om du refererar till något av innehållet på den här sidan på din egen webbplats, använd koden nedan för att citera den här sidan som den ursprungliga källan.

Fakta och arbetsblad om afrikanska elefanter: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 11 juli 2018

Länk kommer att visas som Fakta och arbetsblad om afrikanska elefanter: https://kidskonnect.com - KidsKonnect, 11 juli 2018

Använd med valfri läroplan

Dessa arbetsblad har utformats speciellt för användning med alla internationella läroplaner. Du kan använda dessa kalkylblad i befintligt skick eller redigera dem med Google Presentationer för att göra dem mer specifika för dina egna elevnivåer och läroplansstandarder.